Ahiliğin temel ilkeleri nelerdir?
Türk milletinin temel değerlerinden biri olan Ahilik, dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve kanunlara uyma, ticarette ve insanlar arasındaki diğer sosyal ilişkilerde saygılı, merhametli ve dostça tutum gibi ilkelere dayanan bir yaşam tarzıdır.
Ahi teşkilatının temel prensipleri nelerdir?
Türklerin sahip olduğu sadakat, yardımlaşma, dayanışma, cesaret, yiğitlik, örgütlenme ve misafirperverlik gibi kültürel özellikler, Ahiliğin Türkler arasında bir medeniyet hareketi olarak yayılmasına katkı sağlamıştır.
Ahilik 7 kuralı nedir?
Tokluk ve lezzet kapısını kapat, zühd kapısını aç, insanlara kapıyı kapat, Hakk’a kapıyı aç, kalbe ve vehme kapıyı kapat, bilgiye kapıyı aç, yalana kapıyı kapat ki hakikate kapı aç.
Ahi Evran neyi savunur?
Kardeşliğin, cömertliğin, yiğitliğin, fedakarlığın, doğruluğun, dürüstlüğün, kalitenin, üretkenliğin, ahlakın, sanatın, ruhun ve bilimin temelinde yatan Ahilik teşkilatının kurucusu, kesin olarak bilinmemekle birlikte bu faziletli âlim ve mutasavvıf Horasan Türkü Ahi Pîri, Moğollarla savaşırken 93 yaşında vefat etmiştir.
Ahilik değerleri nelerdir?
Ahilik teşkilatının ahlaki eğitiminin dört temel ilkesi iffet, cesaret, bilgelik ve adalet; sekiz değer ilkesi ise cömertlik, tövbe, doğruluk, liderlik, tevazu, emniyet, sadakat ve nasihattir.
Ahilik ilkelerini bilmek neden önemli?
Ahilik ilkeleriyle, zanaatkarlar önce kendi aralarında birliği sağlayacak ve bu birlik zamanla topluma yayılarak ülkemizde milli birlik ve dayanışmaya yol açacaktır. Ahilik düzeninin yeniden canlanmasıyla, küresel krizlerin etkisi en aza indirilecektir.
Ahi teşkilatının başlıca özellikleri nelerdir?
Ahi teşkilatının özellikleri: Ahi teşkilatının bir üyesi olmak için ahlaki kurallara uymak gerekir. Ahi teşkilatı 32 ana sanat dalına ayrılmıştır. 124 gerekli ilkeyi bilmek gerekir. Ahi sistemi için özel bir eğitim sistemi vardı
Ahilik görgü kuralları nelerdir?
Ahilik Tarikatı’nın 7 Kuralı: Hırsı terk edip sıcaklık ve yumuşaklıkla hareket edin, hırstan uzaklaşıp tokluk ve zevk kapısını diğer nefsin arzularına kapatmayın. Halkın tarafında değil, Allah’ın tarafında olun.
Ahilik amacı nedir?
Zengin-fakir, üretici-tüketici, emek-sermaye, halk-devlet arasında iyi ve sağlam ilişkiler kurarak “toplumsal adaleti” sağlamayı hedefleyen Ahilik, bu amacını sağlam bir örgütlenme modeli ve yerleşik bir eğitim sistemiyle gerçekleştirmeye çalışmıştır.
Ahilik nedir 9?
Ahilik, hem toplumsal hem de kültürel yapılara ait bir terim olarak; birbirini seven, birbirine saygı gösteren, yardımlaşan, yoksulları gözeten, yoksullara barınak sağlayan, çalışmayı kutsal sayan, çalışmayı ibadet olarak gören, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf ve sanatkârların oluşturduğu kurumsal örgütlenme anlamına gelir.
Ahilik’i kim kurdu?
Ahi EvranAhilik / Kurucu
Ahilik törenleri nelerdir?
AHİLİK TÖRENLERİAHİLİKTE MESLEKİ TERFİN TÖRENLERİ Ahilik sisteminde mesleki eğitim; çıraklık, çıraklık, kalfalık ve ustalık olmak üzere dört bölüme ayrılıyordu. … Çıraklık Töreni … Kalfalık Töreni … Ustalık Töreni ve Ahır Taşıma.
Ahi Evran’ın nasihatleri nelerdir?
Ellerine, diline, beline sahip çık. Gönlünü, kapını, alnını açık tut. Ahinin eli, kapısı, sofrası açık olmalı. Gözleri açık, dili kapalı olmalı. Eşine, işine, yemeğine sahip çık. Harama bakma, haram yeme, haram içme. Titiz ol, sabırlı ol, dirençli ol. Yat. …Gelen mutlu gelsin, giden selametle gitsin…
Ahilik ve Ahilik ilkeleri nelerdir?
Galip Demir’e göre Ahilik “Türklerin Rönesansı”dır. Veysi Erken’e göre, bugünün koşullarında bile Ahilik ve kurumsal düzeni beş temel ilkeye sahip “yatay örgütlenme” ile örnek bir toplumsal hareket oluşturmaktadır: “Toplumsal sorumluluk, hizmette mükemmellik, dürüstlük ve bütünlük, ortak yaşam”.
Ahi Evran ne yaptı?
Özellikle Anadolu’daki zanaatkarlara, İslam’ı açıklayarak dünyevi ve gelecek işlerini nasıl idare edecekleri konusunda öğütler verdi. İnsanları yaklaşan Moğol tehlikesi konusunda uyardı. Hocasının ölümünden sonra onun vekili oldu. Ahi Evran Anadolu’ya geldikten sonra Kayseri’de bir tabakhane (deri işleme) kurdu.
Ahilik nedir 9. sınıf?
Ahilik, XII. yüzyılın ilk yarısından 19. yüzyıla kadar. 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar Anadolu’da yaşayan Türk halkının sanat ve meslek alanlarında eğitim almasını ve ahlaki yönden gelişmesini sağlamak amacıyla kurulan, önemli bir toplumsal dinamiğe sahip kurumun adıdır.
Ahilik nedir 7. sınıf?
Ahilik, kardeş, dost, yiğit demektir. Ahilik, birbirlerine saygı duyan, birbirlerine yardım eden, yoksulları gözeten, onları koruyan, bilimi ve çalışmayı ibadet sayan, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı tüccar ve zanaatkarların örgütüdür.
Ahilik görgü kuralları nelerdir?
Ahilik Tarikatı’nın 7 kuralı: Hırsı terk edin ve sıcaklık ve yumuşaklıkla hareket edin, hırstan uzaklaşmayın ve tokluk ve zevk kapısını diğer nefsin arzularına kapatmayın. Halkın tarafında değil, Tanrı’nın tarafında olun.
Ahilik teşkilatının amaçları nelerdir?
Zenginle fakir, üreticiyle tüketici, emekle sermaye, halkla devlet arasında iyi ve sağlam ilişkiler kurarak “toplumsal adaleti” sağlamayı hedefleyen Ahilik, bu amacını sağlam bir örgütlenme modeli ve yerleşik bir eğitim sistemiyle gerçekleştirmeye çalışmıştır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Fiili Nasil Buluruz