Kaymakamın görev ve yetkileri nelerdir?
Kaymakam, ilçenin idaresinden sorumludur ve devletin yerel temsilcisi olarak hareket eder. Kaymakam nedir diye sorulduğunda, ilçedeki idari, hukuki ve sosyal konularda önemli kararlar alan kişi olduğu söylenebilir. Türkiye’nin her köşesinde, bir kaymakam ilçede düzeni, huzuru ve kalkınmayı sağlar.
Kaymakamlık hangi işleri yapar?
İlçe Valisi, İlçenin genel idaresi ve her türlü gelişmesini düzenlemek ve denetlemekle görevlidir; İlçe Valisi, İlçede hiçbir kuruluş veya yetkili memurun sorumlu olmadığı herhangi bir işin, bu işin yürütülmesinde özel bir ilgisi bulunan herhangi bir idare veya daire başkanı tarafından yürütülmesini isteyebilir.
Kaymakam kimden üstün?
Kaymakam (Osmanlıca: قائم مقام), Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında kullanılan, Miralay ile Binbaşı rütbeleri arasında yer alan askeri bir rütbe olup, günümüzdeki rütbelerden Yarbay’a eşdeğerdir.
Kaymakamlar kaç TL maaş alıyor?
Kaymakam Maaş GeçmişiYılEn Düşük MaaşOrtalama Maaş2022-226₺200₺39,292202220,200₺30,140202113,700₺19,976202011,300₺16.
Kaymakam polise emir verebilir mi?
Vali ve Kaymakamın kolluk kuvvetlerine doğrudan emir verme yetkisi. Vali, ildeki kolluk kuvvetlerinin başıdır ve Kaymakam da ilçedeki kolluk kuvvetlerinin başıdır (EBJ Md. 11/ 1, 32/1).
İli yöneten en yetkili kişi kimdir?
Vali, illerin idaresinden sorumlu kişidir. Valiler illerin başındadır ve başkanları temsil eder. Bakanlıklar tarafından atanan ildeki kişiler valinin emirleri altında çalışır.
Kaymakam görevden alabilir mi?
Örneğin DMK’nın 138. maddesinde görevden alınabilecek kişiler şöyle sıralanmıştır: a) Atama yapma yetkisine sahip amirleri, b) Bakanlıklar ve genel müdürlük müfettişleri, c) İllerde valiler, d) İlçelerde kaymakamlar.
Kaymakamlar ne mezunu?
Kaymakam olmak için, işletme yönetimi, siyaset bilimi, hukuk, ekonomi ve kamu yönetimi gibi okullarla ilgili fakültelerden mezun olmak gerekir. Örneğin, ekonomi, işletme yönetimi, siyaset bilimi, kamu yönetimi ve hukuk alanında derecesi olan kişiler kaymakam olarak çalışabilir.
Vali ile kaymakam arasındaki fark nedir?
aa) Valiler yetkilerinin genişliğinden yararlanırlar (Anayasa, md.
Kaymakam kimlere emir verebilir?
Kaymakam, ilçede çalışan görevlilerden ve ilçe idari teşkilatından sorumludur. İlçe sınırları içinde kamu düzenini ve güvenliğini koruma görevini devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerine verir.
Kaymakam kimin emrinde?
Temsilci Vali ve Kaymakam Aynı kanunun 27. maddesi, 703 sayılı KHK ile değiştirilmeden önce; “Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir.” şeklindeydi. Ayrıca, “Kaymakam, ilçede Cumhurbaşkanının idari ve yürütme organıdır.” hükmü de yer alıyordu. Buna ilişkin düzenleme yapılmıştı.
Kaymakama kim vekalet eder?
Madde 29 – Kaymakamlar, İçişleri Bakanlığı Genel Müdürlüğünün seçimi ve Bakanın onayı üzerine Cumhurbaşkanının müşterek kararı ve onayı ile atanır. (Ek: -4748/1 md.) Kaymakam olarak yalnızca mülki idare hizmetleri sınıfında bulunanlar görev yapabilir.
Kaç yaşında kaymakam olunur?
Kaymakamlık Sınavı için yaş sınırı var mı? Sınava girmeye hak kazanmak için, sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak’ında 35 yaşından küçük olmak gerekir. 2024’te yapılması planlanan sınav için 1 Ocak.
Kaymakam kaç puanla atanır?
Ancak genellikle yılda bir kez yapılır. Toplam 100 sorudan oluşan sınav, İçişleri Bakanlığı ve ÖSYM tarafından ortaklaşa düzenlenir. Kabul edilen ve kaymakam olmak isteyen adayların en az 70 puan almaları gerekir. Bunun için en az 70 Clear gerekir.
Vali maaşı ne kadar?
Aralık 2024 itibarıyla valinin mevcut ortalama maaşı 70’tir.
Kaymakamlar genel emir çıkarabilir mi?
bb) Valinin “genel emirler” çıkarma yetkisi olmasına rağmen (5442 md., Md.
Kaymakamlıkta hangi işlemler yapılır?
Başvuruların kabulü ve sonuçlandırılması… gösteri ve kutlamalar. … Bu ilçede adli ve askeri teşkilattan başka, Devlet daireleri, kurum ve kuruluşları ile özel teşebbüsleri, özel idareleri, belediyeleri ve köy yönetimlerini ve bunlara bağlı bütün kuruluşları denetler.
Kaymakam kimin emrinde?
Temsilci Vali ve Kaymakam. Aynı kanunun 27. maddesi, 703 sayılı KHK ile değiştirilmeden önce şöyle diyordu: “Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir.” Hüküm şöyleydi: “Kaymakam, ilçede Cumhurbaşkanının idari yürütme organıdır.” Hüküm oluşturuldu.
Kaymakamı nereye şikayet edebilirim?
a) İletilen şikâyete ilişkin açıklayıcı bilgiler “Alo 179 Çağrı ve Danışma Merkezi Şikâyet Defteri”ne kaydedilir. b) Şikâyetler, sorumluluk alanına göre ilçe kaymakamlıkları ile kamu kurum ve kuruluşlarına ve Bilgi Edinme Müdürlüğüne ivedilikle iletilir.