Cünüp iken euzu besmele çekilir mi?
Cevap: Cünüp olan bir kimse bazı ayetleri namaz niyetiyle okuyabilir, ayet olarak değil. Euzü besmele de bu hükme dahildir, namaz niyetiyle okunabilir.
Abdest alırken her uzuvda besmele çekilir mi?
O zaman hadis – eğer sahih ise – Bismillah’ın müstehab olduğunu ve vacip olmadığını destekler. Eğer bir Müslüman daha sonra abdest alır ve Bismillah’ı okumazsa, abdesti geçerlidir.
Adetliyken euzu besmele çekilir mi?
Kadınlar adet dönemlerinde veya doğum yaptıktan sonra dua edebilirler; zikir ve dua anlamına gelen ayetleri okuyabilirler. Ayrıca şehadet kelimesini, tevhid kelimesini, istiğfar kelimesini ve dua duasını okuyabilirler.
Abdestsiz Estağfirullah çekilir mi?
Abdestsiz de okunabilir. Hadis-i Şerifte: “Kıyamet günü ve onun çok çeşitli taraflarında istiğfar edenlere müjdeler olsun!” buyurulmaktadır.
Gusül abdesti almadan besmele çekilir mi?
Abdest ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merginani, el-Hidaye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet edilmeden ve besmele çekilmeden yapılan abdest ve gusül sahihtir.
Cünüp olan kişi ne yapamaz?
Necis olan kimse, namaz kılmak, Kur’an okumak gibi ibadet ve itaatleri yerine getiremez.
Banyo yapmak gusül yerine geçer mi?
Eğer yıkanma ve serinleme amaçlı ise bu gusül abdest yerine geçmez.
Gusül abdesti yanlış alınırsa kabul olur mu?
Gusül abdesti de içerdiğinden, abdesti bozacak bir durum olmadıkça, daha sonra abdest almaya gerek yoktur.
Önce gusül mü normal abdest mi?
Gusül alıp normal abdest almanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Gusül sırasında ibadetlerimiz sorunluysa önce bedenimizi temizleyip sonra normal abdest almamızın daha iyi olduğunu düşünüyorum. Örneğin, gusül alamıyorsanız, namaz kılamıyorsanız, Kuran okuyamıyorsanız veya normal iş yapmak uygun değilse önce bedeninizi temizleyin ve sonra gusül alın.
Regl iken mezarlığa gidilir mi?
Kadınlar adetliyken mezar ziyareti yapabilirler mi? Kadınların özel bir durumdayken mezar ziyareti yapmasını yasaklayan bir ayet veya hadis yoktur. Bu nedenle kadınların bu durumdayken mezar ziyareti yapmaları, namaz kılmaları ve dua ayetleri okumaları caizdir.
La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin abdestsiz okunur mu?
Hanefi, Şafii ve Hanbelilere göre, adetli veya lohusa kadınlar, cünüp kadınlar gibi Kur’an okuyamazlar. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Hayızlı kadın ve cünüp olan kimse Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.”
Adetliyken ilişkiye girilir mi?
Adet döneminde seks yapmak güvenli olsa da, yine de cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yakalanabileceğinizi ve adet döneminde hamile kalabileceğinizi unutmamalısınız. Bu nedenle, adet döneminde seks yapmak istiyorsanız, prezervatif gibi bariyer yöntemlerini kullanmaya devam etmelisiniz.
Salavat getirirken abdestli olmak gerekir mi?
Sual: Abdest almadan Salat-i tefrici okumak mümkün müdür? Cevap: Salatu selam okurken abdest şart değildir. Ezanı okuyan müezzin abdest almadan da ezan okuyabilir ve ardından abdest alabilir. İlahi söylerken abdest almak şart değildir.
Sadece estağfirullah demek yeterli mi?
Bağışlanma dilemek, kişinin namazda kusurlarını bağışlamasını istemesidir. Bu bağlamda, imam ve cemaatin namazdan sonra ayrı ayrı “estağfirullah” demesi sünnet bir davranıştır.
70000 İhlas abdestsiz okunur mu?
İslam dini, abdestsiz Kur’an-ı Kerim’e dokunmayı yasaklamıştır. Adet döneminde İhlas Suresi okunabilir mi? “Gusl döneminde abdestsiz ve adetsiz İhlas Suresi okunabilir mi?” sorusunun cevabı “Hayır”dır.
Cünüp iken Allah’ın isimleri okunur mu?
Hanefi, Şafii ve Hanbelilere göre, adetli veya lohusa kadınlar, cünüp kadınlar gibi Kur’an okuyamazlar. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Hayızlı kadın ve cünüp olan kimse Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.”
Cünüpken Allah zikredilir mi?
Cinsel ilişkiden sonra temizlenmemiş, yani abdest almamış kişilere cünüp denir. Kabe’yi tavaf etmek, Kur’an okumak ve namaz kılmak gibi ibadetleri cennette yapmak haramdır. Ancak, buna karşılık Besmele veya Zikir çekebilirler. Ayrıca Rabbena Atîka ve Fatiha gibi ayetler ezbere okunabilir.
Cünüp iken dua edilir mi?
Kişinin şunları yapması yasaktır: Kur’an’ın yazılı sayfalarına dokunmak. Secde sırasında okunması gereken ayetleri okumak. Camiye girmek.
Gusülde sesli niyet edilir mi?
Abdest, yıkanma, teyemmüm, namaz, oruç, sadaka, keffaret (yeminli oruç ve kefaret gibi) ve diğer ibadetler için dil ile niyet etmeye gerek yoktur. İslam âlimleri bu hususta görüş birliği içindedir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Sağlıklı Hayata Başlamak Için Ne Yapmalıyız